Thai Vízum
Információs oldal Thaiföldről és thaiföldi tartózkodásról

Thaföld hírek

 

   Új "fekete lista" szabályozás Thaiföldön 2016 március 20-tól!  -  2016.02.06. 

A Thai Bevándorlási Hivatal két csoportot különböztet meg: 1. azok akik túltartózkodnak lejárt vízummal de a hatósághoz fordulnak, 2. illetve azokat akiket a hatóság tartóztat le és előzetesen nem állt szándékukban a túltartózkodást rendezni.

(1) Az első csoportra a következők érvényesek:

Kevesebb mint 90 nap túltartózkodás = nem kerül feketelistára, bírság, napi 500 Baht, maximum 20,000 Baht
Több mint 90 nap túltartózkodás = feketelista, 1 éves kitiltás Thaiföldről
Több mint 1 év = feketelista, 3 éves kitiltás Thaiföldről
Több mint 3 év = feketelista, 5 éves kitiltás Thaiföldről
Több mint 5 év = feketelista, 10 éves kitiltás Thaiföldről

(2) A második csoportra a következők érvényesek:

Kevesebb mint 1 év = feketelista, 5 éves kitiltás Thaiföldről
Több mint 1 év = feketelista, 10 éves kitiltás Thaiföldről

 

   Egymillió aláírást az elefántokért!  -  2013.01.23. 

Thaiföld szent állata az elefánt, az országban mégsem ütközik törvénybe a háziasított elefántoktól származó elefántcsonttal folytatott kereskedelem.

A hatalmas kereslet miatt ráadásul az Afrikában lemészárolt, vadon élt elefántok agyarai is az országba kerülnek. A WWF most petícióban szólítja fel a thai miniszterelnököt, szabjon gátat az elefántcsont kereskedelemnek az országban.Egy thai mondás szerint nincs Thaiföld elefántok nélkül. Az állatokat szentként tisztelik az országban, ennek ellenére legális háziasított elefántokat tartani azért, hogy agyarukat értékesítsék. Az elefántcsontból készült dísztárgyak és csecsebecsék iránti kereslet egyre növekszik a Távol-Keleten, ezért a thai jogi kiskaput kihasználva a kereskedők sokszor bűnözői hálózatok közreműködésével, afrikai elefántoktól származó agyarakat illetve a belőlük készült termékeket is értékesítik.

„„A thai jogi kiskapu miatt veszélybe kerülnek az ország szent állatai. A feketepiacokat ellepik az Afrikából származó, vadon élt, lemészárolt elefántoktól származó elefántcsont tárgyak. Az afrikai orvvadászat rekordokat dönt, évente tízezrével mészárolják le őket agyaraikért. Ennek gátat kell szabni! A WWF ezért petícióban szólítja fel a thai miniszterelnök-asszonyt, tiltassa be az elefántcsont-kereskedelmet az országban!” - mondta Janpai Ongsiriwittaya, a WWF Thaiföld Veszélyeztetett Fajok Védelme programvezetője.A szakértők szerint a legnagyobb problémát a tájékozatlanság okozza, hiszen rengetegen úgy gondolják, az elefántok agyara (foga) egyszerűen kihullik és új nő a helyére. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Ahhoz, hogy a kereskedők az elefántok agyarához hozzájussanak, jobb esetben elkábítják az állatot, de van, hogy egyszerűen kilövik őket és fűrészekkel esnek nekik, hogy minél gyorsabban megkaparintsák az agyarukat. Sokszor az állatok ilyenkor még életben vannak, és csak lassú és fájdalmas haláltusa után ér véget életük.„Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, mi történik az elefántokkal. A petícióval az a célunk, hogy minél több embert elérjünk, és legalább egymillió aláírást gyűjtsünk az elefántok megmentéséért. Az aláírt petíciót eljuttatjuk a thai miniszterelnök-asszonynak, hogy láthassa, mennyien állnak ki az ormányosok védelmében.” - tette hozzá Janpai Ongsiriwittaya.A WWF Magyarország ezúton kéri támogatóit, írják alá a petíciót, ezzel adva esélyt az ormányosok megmentésére. A szervezet hazai stratégiájának is kulcsfontosságú eleme a veszélyeztetett fajok védelme, hiszen több mint 20 éve küzd az olyan őshonos fajok megóvásáért, mint a hód, a fekete gólya vagy a hiúz. A WWF Magyarország segítségével most mi is részesei lehetünk a nagyszabású mentőakciónak.

Írd alá Te is a petíciót az alábbi linken:

http://action.panda.org/ea-action/action?ea.client.id=1773&ea.campaign.id=18263!

Óvjuk meg együtt az afrikai elefántokat!

 

 

  Tíz év börtönt kapott felségsértésért egy thaiföldi újságíró   -  2013. 01. 20.
Felségsértés miatt tíz év börtönre ítéltek szerdán egy thaiföldi újságírót, a vörösingesek mozgalmának egyik támogatóját, mert két általa közölt cikk a bíróság szerint becsmérelte az uralkodót - közölték ügyészek. Az újságíró Szomjot Prukszakaszemszuk álnéven közölte az írásokat 2010-ben saját, a vörösingeresek nézeteit tükröző, mára megszűnt lapjában, a Takszin Hangjában.

A bíróság szerint a cikkek olyan elemeket tartalmaztak, amelyek rossz hírbe keverték a királyi családot. Szomjot kijelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, de nem kéri az uralkodó kegyelmét.

Nemzetközi és helyi emberjogi aktivisták Szomjot szabadon bocsátását követelték, a bíróság viszont többször is elutasította, hogy az újságíró szabadlábon védekezhessen.
Az Európai Unió bírálta az ítéletet, mert a szervezet szerint az komoly mértékben aláássa a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát. A büntetés egyben árnyékot vet arra a képre, amely szerint Thailföld szabad és demokratikus társadalom.
A száműzetésben élő korábbi miniszterelnököt, Takszin Sinavatrát támogató szerveződés szerint a király van a 2006-os vértelen puccs mögött, és aláássa a demokráciát azzal, hogy a színfalak mögött igyekszik befolyásolni a politikát. Thaiföldön a királynak hivatalosan semmilyen politikai szerepe nincs, a hatalom ugyanakkor rendkívül érzékeny arra, hogyan beszélnek a nyilvánosság előtt az uralkodóról és családjáról.
 
Az utóbbi időben, Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnök 2006-os elűzése  - és az ennek nyomán támadt politikai feszültség - óta Thaiföldön megszaporodtak a mostanihoz hasonló, felségsértés címén indított büntetőperek. az egységes vízumrendszer el lett indítva Kambodzsába, Laoszba, Mianmárba és Vietnámban is. Ez a négy ország jövőre promótálni is fogja az új vízumrendszert a World Travel Mart-nál, a világ legnagyobb túrisztikai bemutatóján. 
Thanate Vorasaran, Thaiföld Idegenforgalmi Tanácsának (Tourism Council of Thailand) tagja azt nyilatkozta tegnap, hogy már csak Thaiföld maradt hátra a döntéssel. A kormány az éveken át tartó tárgyalások alatt nem volt hajlandó csatlakozni, azzal az indokkal, hogy már 45 országnak engedélyezte a belépést vízum nélkül. 
 
Thaiföld már 2007-ben aláírta az egységes vízumrendszerről a megállapodást Kambodzsával, de ez még nem lépett hatályba.  A hezitálás oka az lehet, hogy Thaiföld nem szeretné elveszíteni a befolyt összegeket a vízumdíjakból, amelyet a túristák fizetnek az országba való belépéskor. Az viszont tény, hogy mind a négy országnak szüksége van Thaiföldre, mivel így sok túrista meglátogatná Thaiföld szomszédos országait is. Thaiföldnek 2011-ben egyedül 20 millió látogatója volt, ez magasan túlszárnyalja a szomszédos 4 országot. Ők összesen 12,3 millió látogatóval büszkélkedhetnek. Ráadásul Thaiföld célkitűzései között szerepel, hogy 2015-re 26 millió túristát csalogasson az országba. Jelenleg Kína a legjelentősebb idegenforgalmi bevétele Thaiföldnek. A kínai túristák miatt Thaiföldnek több mint 1 billió Baht/év összeg folyik be a vízumokból.
 
Mintegy 80 millió látogató utazik a régióba, közülük 36 millió (45 százalék) származik az ASEAN-országokból és 44 millió a régión kívülről. A turizmus átlagos növekedése a régióban 6-7 százalék, egy kicsit magasabb, mint az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
 
 
 
   Forma-1 verseny Thaiföldön!  -   2012.11.27.

Thaiföld a legújabb ország, mely Forma-1 Grand Pix pályát tervez. A kormány már megerősítette, hogy már 2014-ben szeretné a fővárosban megrendezni a versenyt. Viszont még az államfők nem egyeztek meg a befizetendő díjakról amelyet a Forma-1 javasolt, illetve még szükség van egy népszavazásra is, hogy a polgárok többsége hozzájáruljon ehhez. Kanokphand Chulakasem, a Thaiföldi Sport Hatóság (SAT) vezetője elmondta a Bangkok Post-nak, hogy megállapodásra jutottak Bernie Ecclestone-nal, a Forma-1 vezérigazgatójával a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén. "

Ez egy városi verseny lesz mint Szingapúrban vagy Monacóban," mondta Kanokphand az újságnak. " És azt is elmondhatom, hogy lesz éjszakai verseny is, mint a Szingapúri Nagydíjnál."

Hozzátette, hogy további tárgyalásokra van szükség a Forma-1 által javasolt díjakkal kapcsolatban.

Szingapúrban az öt éves szerződést most hosszabbították meg a múlt héten, Szingapúr fizetni fog a Forma-1-nek 1,25 billió Baht összeget (40.400.000 $) éves díjat, a helyi média tudomása szerint. Kanokphand azt mondta, hogy valószínűleg Thaiföldnek is hasonló összeget kell majd fizetnie.


Chumpol Silpa-archa, Thaiföld Túrizmus és Sport minisztere elmondta, hogy a költség 60 százalékát a kormány fizetné, a többit a kereskedelmi szponzorok, mint a Red Bull energia italt és Singha sörmárka.

 

 

  Thaiföld vonakodik csatlakozni a egyszerű vízumrendszerhez, költségesnek bizonyulhat számára  -  2012.10.25.
Thaiföld újragondolja az egységes vízumrendszerhez való csatlakozását.
Öt ország - Thaiföld, Laosz, Vietnám, Kambodzsa és Mianmár - már 2005-ben elfogadta ezt az eljárást, és kitűzte azt a célt, ami szerint az Asean országok (politikai és gazdági együttműködés Délkelet-Ázsiai országokban) az egységes vízumrendszer miatt vonzák majd az Asean régión kívüli országokat, különösen az európai, Észak-amerikai és ausztráliai polgárokat.
Túrista vízumot kérelmezők automatikusan megkapják az engedélyt a négy másik országba is. Hasonló az európai schengeni rendszerhez.
 
Júliusban az egységes vízumrendszer el lett indítva Kambodzsába, Laoszba, Mianmárba és Vietnámban is. Ez a négy ország jövőre promótálni is fogja az új vízumrendszert a World Travel Mart-nál, a világ legnagyobb túrisztikai bemutatóján. 
 
Thanate Vorasaran, Thaiföld Idegenforgalmi Tanácsának (Tourism Council of Thailand) tagja azt nyilatkozta tegnap, hogy már csak Thaiföld maradt hátra a döntéssel. A kormány az éveken át tartó tárgyalások alatt nem volt hajlandó csatlakozni, azzal az indokkal, hogy már 45 országnak engedélyezte a belépést vízum nélkül.
 
Thaiföld már 2007-ben aláírta az egységes vízumrendszerről a megállapodást Kambodzsával, de ez még nem lépett hatályba.  A hezitálás oka az lehet, hogy Thaiföld nem szeretné elveszíteni a befolyt összegeket a vízumdíjakból, amelyet a túristák fizetnek az országba való belépéskor. Az viszont tény, hogy mind a négy országnak szüksége van Thaiföldre, mivel így sok túrista meglátogatná Thaiföld szomszédos országait is. Thaiföldnek 2011-ben egyedül 20 millió látogatója volt, ez magasan túlszárnyalja a szomszédos 4 országot. Ők összesen 12,3 millió látogatóval büszkélkedhetnek. Ráadásul Thaiföld célkitűzései között szerepel, hogy 2015-re 26 millió túristát csalogasson az országba. Jelenleg Kína a legjelentősebb idegenforgalmi bevétele Thaiföldnek. A kínai túristák miatt Thaiföldnek több mint 1 billió Baht/év összeg folyik be a vízumokból.
 
Mintegy 80 millió látogató utazik a régióba, közülük 36 millió (45 százalék) származik az ASEAN-országokból és 44 millió a régión kívülről. A turizmus átlagos növekedése a régióban 6-7 százalék, egy kicsit magasabb, mint az ázsiai-csendes-óceáni térségben.