Thai Vízum
Információs oldal Thaiföldről és thaiföldi tartózkodásról

Thai kultúra

 

A thai kultúrára nagy hatással voltak a szomszédos országok mint India, Kína és KambodzsaAz animizmus, a hinduizmus, buddhizmus alakította a vallási életet.

 

Vallás

A Thaiföldön élő emberek 94-95 % théraváda buddhista vallású, de jelen vannak muszlimok, keresztények, illetve más vallások is. A thaiföldi buddhizmust jellemzik a különböző hiedelmek a szellemvilágban. Ezért van az, hogy sokan saját "szellem-házakat" állítanak a házuk mellé. Ezek fából készültek, díszesek és úgy hiszik, hogy a ház szelleme lakik benne. Ezért minden nap tesznek neki ételt és italt a kis házikóhoz, ezzel is tiszteletüket fejezve ki a szellemnek. Ezzel próbálják elkerülni, hogy a szellem gondot okozzon a családnak, és megtesznek mindent, hogy bosszú helyett áldásokkal árassza el a háznépet.

 

Szokások

A 20. században a thai szokások sokat változtak. A modernizáció hatására sok thai szokás eltűnt és más dolgok vették át a helyét. Mégis Siám szokásainak nagyrésze megmaradt, életszemléletüket nem tudta megváltoztatni a 20. század változásai sem. A mindennapi tiszteletadás alapja a "váj" a mai napig fontos része az életüknek. Több élethelyzetben használják, a köszönéskor, tiszteletadáskor, vagy búcsúzáskor kiemelt szerepe van. Mell előtt összetett, lótuszbimbót formáló kezeket jelent. A tiszteletet mindig az idősebb felé kell kifejezni ezen módon, és ezt el is várják. A fejhajtás követi a tiszteletadást. A magasabb pozícióban dolgozó, megbecsült ember felé is használni kell a "váj" mozdulatsort.
A Thaiföldet reklámozó médiumokban mindig a "mosoly országaként" utalnak a Dél-ázsiai országra. Ez utal a thai emberek egyszerű és barátságos nyitottságára, viszont a helyi szokásokban sokszor visszafogottan viselkednek, és szigorúan veszik ennek betartását.
Ilyen a nyilvános csókolózás, ölelkezés is. Ezt mind elítélik a helyi szokások és szigorúan kerülendő. Ugyanígy az öltözködésben is fontos hogy valaki ne akarjon túl sokat mutatni. A nyugatiasodás miatt az utóbbi években az öltözködés terén sok változás történt, így a nagyobb városokban már nem veszik komolyan az öltözködésre vonatkozó szokásokat. És kézenfogva is többször láthatunk párokat évről évre egyre többet.

A thaiföldi kultúra a fejet tekinti a legfontosabb testrésznek, így annak érintését kerülni kell. Ezzel szemben pedig a talp a legalacsonyabb testrész, emiatt vigyázni kell hogy nehogy megsértsünk valakit azzal hogy a talpunkat mások felé fordítjuk. Sok esetben ha nyilvánosan tesszük ezt és ráadásul nagyra becsült személyek felé irányul, vagy akár a király felé, akkor akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

A thai kultúrában nagyon fontos, hogy a fiatal kifejezze a tiszteletét az idős felé, meghajtják fejüket az idősebb személyek előtt.
Ugyanígy a buddhista szerzeteseket is tisztelet övezi. Thaiföldön a harag kifejezését kerülni kell, aki nem tudja magát kontrolállni az gyenge ember, és ez azt jelenti hogy elveszíti az arcát más emberek
előtt, nem méltó a tiszteletre. Ettől eltekintve a thai nép egy déli nép és ez viselkedésükben, habitusukban is megmutatkozik. Emiatt ne legyenek illúzióink, és ne tegyük próbára a türelmüket.

A mindennapi életben próbálnak egyszerűen élni, és a gondokat elfeledni. Ezért szokás Thaiföldet a "máj pen ráj" országának nevezni. Ez azt jelenti, nem számít, szóra sem érdemes. Ezzel a szóval illetve egy mosollyal bármint túlteszik magukat. Sokszor sok szituációban használják, ezzel is mutatva,
hogy túl kell lépni az adott gondon, nem szabad belőle még nagyobbat csinálni. Jellemző hogy a mának élnek, nem a múltban és nem a jövőben.
Emiatt sokszor a gondolkodásuk különbözik a nyugati felfogástól, ami a külföldiekkel való kapcsolatukra - akár magánéleti vagy munkahelyi viszonyra vonatkozik - rányomja a bélyegét.

A család nagyon fontos a thai kultúrában és ez a szokásokban megmutatkozik. Mindenkinek kötelessége a szüleivel törődni és támogatni őket. Ez annyira a kultúra része, hogy ha nem támogatnák a szüleiket anyagilag és más módokon akkor ez rossz érzéseket váltana ki belőlük, esetleg úgy éreznék, hogy rossz emberek. A szülők jogosan elvárják a törődést (viszont a tehetős szülők sokszor nem fogadnak el anyagi támogatást), mivel ők felnevelték gyermeküket anyagiakat és erőfeszítéseket rááldozva. A thaiföldi nyugdíjrendszer miatt is ezt kell tenniük a fiataloknak, hiszen a kormány nem támogatja, vagy csak kis mértékben az idős embereket, igy a fiatalokra vár ez a feladat. Emiatt a thaiok sokkal helyhezkötöttebb nép, nem jellemző, hogy a saját vágyaikból vezérelve beutaznák a világot és a szüleiket hátrahagynák. Ha külföldi országban is élnek, akkor is pár év múlva visszatérnek a családjukhoz Thaiföldre, illetve amig kint vannak addig támogatják anyagilag a szülőket. Ez jellemző az ázsiai kultúrákra, országokra is.

 

Házasság

A thai kultúrában a házassági szertartás két részből áll. Az első a buddhista része, amely a felajánlásokat és az imákat tartalmazza. A másik rész a régről gyökerező népi hagyományokat és a párok családjainak ünnepét foglalja mágában.
A buddhista szerzetesek mindig szerepet játszottak az esküvők levezetésében, ugyanúgy mint a temetésnél is tevékenyen jelen vannak. A házaspár áldást kér a templomtól, és a házasság előtt tanácsot kérnek a házasság időpontjával kapcsolatban. Ezt a szerzetes az asztrológiai tudását használva állapítja meg, mikor érdemes a házasságot megtartani.
A házasság buddhista része és a világi rész néha külön napra esik. Fontos momentum, hogy a buddhista rész alatt a pár Buddha képe előtt tartózkodik, miközben a szerzetes imákat és énekeket dalol, gyertyákat gyújtanak és tömjéneznek. Az új pár felajánlásokat tesz, és kézpénz adományt is tesz a templom számára.
A vőlegény hozománya egy bizonyos összeg amit a menyasszony családjának ajánl fel. Ezzel bizonyítja, hogy képes anyagilag támogatni a lányukat. Ezt a felajánlást elfogadják, de később vissza is adhatják, hogy az ifjú párt támogassák ezzel. (leginkább tehetősebb szülők szokása visszaadni)

 

Művészet

A művészetet a buddhista hit szövi át. Az építészeti stílusra a khmer épitészet volt nagy hatással. A mai kortárs művészet sokszor ötvözi a tradicionális thai stílust a modern technikákkal.
Az irodalomra az indiai hindu kultúra volt nagy hatással.
A mai zenére a tradicionális hangszerek és a pop zene ötvözése jellemző. A rock zene is nagy népszerűségnek örvend a modern korban.


thaiföld kultúra

Az animizmus, a hinduizmus, buddhizmus

alakította a vallási életet

 

thaiföldi kultúra

Thaiföldön a tiszteletadást a "váj" szimbolizálja

thaiföldi kultúra

A család és szülők támogatása

nagyon fontos Thaiföldön

 

thaiföld kultúra

A thai házasság két részből áll: a buddhista, vallási szertartásból illetve a világi hagyományokból