Thai Vízum
Információs oldal Thaiföldről és thaiföldi tartózkodásról

Thai ételek

 

A thai ételek évről-évre egyre népszerűbbek Thaiföldön kívül is, sőt már Magyarországon is egyre több plázában és bevásárlóközpontban találhatunk thai ételeket, fűszereket. Ezt a törekvést a thai kormány is támogatja (National Food Institut).


A nyugati ember sokszor tévesen azt gondolja, hogy a thaiok rovarokat esznek sülve, rizzsel és érdekes szószokkal. Ez nem teljesen igaz, bár vannak olyanok akik fogyasztanak néha ilyen "különlegességeket", de még többen vannak akik nagyon ritkán, vagy még soha nem kóstolták.


A thai ízek elsőre kissé különösek az európai ízekhez szokott fogyasztóknak, viszont hamar hozzá lehet szokni, sőt nagyon meg lehet szeretni. Nagyon sok friss hozzávalót adnak az ételekhez, és sokféle fűszert használnak. A thai ételek jellemző ízei: édes, sós, savanyú, keserű és a csípős.
Sót nem használnak - külön sem tesznek ki az asztalokra - hanem halszósszal ízesitik az ételeket, vagy csípős-paprikás sós lét raknak az asztalra. A tengeri ételeikben sok a hasonlóság a maláj konyhával.

Jellemzően gyömbér, bazsalikom, fokhagyma, citromfű, erős paprika, curry-t vagy mentát használnak az ételekbe ízesitésre. A rákszósz és a darált rákot is sokszor használják az ételekhez. A kis sárga chili neve phrik khai luang, ami a legerősebb is egyben. Sokszor az ételekhez külön friss zöldséget, káposztát, illetve mentalevelet kínálnak. A mentalevél nagyon jól semlegesíti a csípős ízt, és könnyít az étel fogyasztóján.


A kókusztejet is nagyon sok ételhez használják, ezzel is tompítják az erős ízeket.
Jellemzően mindenhez rizst fogyasztanak, a rizs elkészítésének is többféle módja van, így a rizs állaga más-más. Ami a nyugati országokban a kenyér, az itt a ragadós rizs, mely teljesen összeálló, akár még hamburger is készíthető belőle. Thaiföld a legnagyobb exportőre a jázmin rizsnek.
A thai emberek jellemzően többször esznek egy nap, legalább 6 alkalommal. Villával és kanállal esznek, kést nagyon ritkán használnak.

 

A legnépszerűbb thai ételek, amiket érdemes kipróbálni:

 

Pad Thai (ผัดไทย) - serpenyőben sütött rizstészta halszósszal, cukor, lime juice vagy tamarindus gyökerének a húsa, összevágott mogyoró és tojás, csirkével, tenger gyümölcseivel és tofuval
Kow Pad Gai (ข้าวผัดไก่) - sült rizs csirkével
Tom yam (ต้มยำ) - erős-savanyú leves hússal. Rákkal Tom yam goong a neve, tenger gyümölcseivel pedig Tom yam kung (ต้มยำกุ้ง)
Tom kha gai (ต้มข่าไก่) - erős-édes leves kókusztejjel
Som tam (ส้มตำ) - mozsárban összetört reszelt papaya saláta. Három fő változata van: Som tam poo (ส้มตำปู) sós fekete rákkal, Som tam Thai (ส้มตำไทย) mogyoróval, szárított rákkal és pálmacukorral és Som tam plara (ส้มตำปลาร้า) Thaiföld északkeleti részéről (Isaan), sós gourami hallal, halszósszal és hosszú babbal
Sticky rice (ข้าวเหนียว) - “ragadós rizs”
Kao niao ma muang (ข้าวเหนียวมะม่วง)- “ragadós rizs” nyers mangóval
Gai Krapao - apróra vágott csirkehús erős szószban (zöld chilli, fokhagyma, basil)
Gai Himapahn - zamatos csibe kesudióval és chillivel

 

 

 

thai étel
thai ételek

thai fűszerek

A thai ételek képei a Koh Samui 

Bamboo Hut étteremben készültek